Kerstconcert: Dauwt hemelen!

Dit jaar geeft het Pulse Ensemble voor het eerst een Kerstconcert. Hoewel zonder reëel publiek, kunt u virtueel aanwezig zijn bij de directe uitzending (die ook achteraf te bekijken is). Wij nodigen u van harte uit ons concert te komen beluisteren en bekijken. 
In het eerste deel van het concert vieren we het Rorate Caeli met misdelen uit Guillaume Dufay’s Missa Ecce ancilla Domini. Die spreuk, “Zie de dienstmaagd des Heren”, is afkomstig van de Aankondiging uit het Lucasevangelie 1: 26-38, waarin de engel Gabriël een bezoek brengt aan Maria om haar te vertellen dat ze zwanger zal worden. Dit evangelie werd vaak in de late middeleeuwen gezongen op de dagen Rond Rorate Caeli. Wij voeren het evangelie uit als Aankondigingsspel, met een jonge koorknaap in de rol van de engel Gabriël. Het schimmenspel zal worden verzorgd door Cris Mollee, die eerder heeft samengewerkt met NKK NXT en Colin Benders. In onderstaand schilderij van Jan van Eyck wordt verwezen naar het Aankondigingsspel van zijn tijd: twee koorknapen in liturgische gewaden zingen hun rollen en op het hoogtepunt – wanneer Maria zwanger wordt – daalt er een duif naar beneden. Een moment later spreekt Maria het Ecce ancilla Domini uit, waarbij ze haar handen heft als de priester die het in zijn liturgische functie ook had kunnen doen. Ze leest haar woorden uit de bijbel.
In het tweede deel van het concert zingen wij u vrolijk toe met kerstliederen, veelal met een band met de stad Utrecht, onder de begeleiding van orgel en luit.
U vindt de uitzending hier: https://www.youtube.com/watch?v=y-3aeArAmEY. Het programmaboekje wordt op de ochtend van het concert onder de uitzending geplaatst, als koppeling in de beschrijving. 

 
Dauwt hemelen!

Vierde Zondag van Advent: Rorate Caeli
20 december 2020, 16.00 uur
Oud-Katholieke Sint-Gertrudiskathedraal

Met medewerking van:
Superius | Gabriel angelus
Jodth Zegel

Schimmenspel | Licht en schaduw
Cris Mollee

Jan van Eyck, Annunciatie of: Boodschap aan Maria (1434-36), deel van verloren altaarstuk, Andrew W. Mellon Collection.