Kerstconcert: Dauwt hemelen!

Dit jaar geeft het Pulse Ensemble voor het eerst een Kerstconcert. Hoewel zonder reëel publiek, kunt u virtueel aanwezig zijn bij de directe uitzending (die ook achteraf te bekijken is). Wij nodigen u van harte uit ons concert te komen beluisteren en bekijken. 
In het eerste deel van het concert vieren we het Rorate Caeli met misdelen uit Guillaume Dufay’s Missa Ecce ancilla Domini. Die spreuk, “Zie de dienstmaagd des Heren”, is afkomstig van de Aankondiging uit het Lucasevangelie 1: 26-38, waarin de engel Gabriël een bezoek brengt aan Maria om haar te vertellen dat ze zwanger zal worden. Dit evangelie werd vaak in de late middeleeuwen gezongen op de dagen Rond Rorate Caeli. Wij voeren het evangelie uit als Aankondigingsspel, met een jonge koorknaap in de rol van de engel Gabriël. Het schimmenspel zal worden verzorgd door Cris Mollee, die eerder heeft samengewerkt met NKK NXT en Colin Benders. In onderstaand schilderij van Jan van Eyck wordt verwezen naar het Aankondigingsspel van zijn tijd: twee koorknapen in liturgische gewaden zingen hun rollen en op het hoogtepunt – wanneer Maria zwanger wordt – daalt er een duif naar beneden. Een moment later spreekt Maria het Ecce ancilla Domini uit, waarbij ze haar handen heft als de priester die het in zijn liturgische functie ook had kunnen doen. Ze leest haar woorden uit de bijbel.
In het tweede deel van het concert zingen wij u vrolijk toe met kerstliederen, veelal met een band met de stad Utrecht, onder de begeleiding van orgel en luit.
U vindt de uitzending hier: https://www.youtube.com/watch?v=y-3aeArAmEY. Het programmaboekje wordt op de ochtend van het concert onder de uitzending geplaatst, als koppeling in de beschrijving. 

 
Dauwt hemelen!

Vierde Zondag van Advent: Rorate Caeli
20 december 2020, 16.00 uur
Oud-Katholieke Sint-Gertrudiskathedraal

Met medewerking van:
Superius | Gabriel angelus
Jodth Zegel

Schimmenspel | Licht en schaduw
Cris Mollee

Jan van Eyck, Annunciatie of: Boodschap aan Maria (1434-36), deel van verloren altaarstuk, Andrew W. Mellon Collection.

O Beate Sebastiane

Een samenwerking tussen Koen Leenaers en het Pulse Ensemble. Gemaakt en gepubliceerd in mei 2020 naar aanleiding van de Coronaviruspandemie.

Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht 2019

Op 28 december liet het Pulse Ensemble van zich horen met een geslaagd concert in de Michaelskapel van de Utrechtse Domtoren, tijdens het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht. Enkele stukken werden door Ernesto begeleid op de luit, Ruben Timmer hebben we gevraagd de solo te zingen in een stuk van Richard Hol, een negentiende-eeuws organist van diezelfde Domkerk.

Toneelintermezzo in de Michaelskapel

Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht (uitverkocht)

Verborgen Juwelen, 28 december 2019

Het Pulse Ensemble brengt een muzikale ode aan de roerige geschiedenis van de Utrechtse Dom, in de Michaëlskapel: een verborgen juweel in de Domtoren. De voormalige privékapel van de bisschop was verbonden met de kerk door een luchtbrug, zodat de bisschop van zijn woonvertrekken zonder over straat te moeten de kerk binnen kon lopen. Ook vóór het instorten van het middenschip in 1674 stonden kerk en toren namelijk los van elkaar. Al bij de bouw van de Domtoren waarschuwde Geert Groote, kanunnik en later diaken van de Dom, voor de ontzagwekkende hoogte van het gebouw, die volgens hem weinig goeds – niets dan ruïnes – voorspelde. Groote was de grondlegger van de Moderne Devotie, waarin werd gezocht naar een persoonlijkere relatie met het geloof, als een spirituele navolging van Christus, voortbordurend op vroege mystici en visionairen. Door haar sobere nuchterheid is de stroming op een bepaalde manier ook een voorbode van de reformatie te noemen. Met gezangen die honderden jaren geschiedenis bestrijken wordt stilgestaan bij de storm van 1674, ook wel ‘t Schrikkelijk Tempeest genoemd, die de Domkerk definitief in tweeën scheurde.Het Pulse Ensemble zingt een dertiende-eeuws Gregoriaans gezang geschreven voor het kapittel van nabijgelegen Utrechtse Mariakerk, van dit kapittel zijn op wonderbaarlijke wijze na de reformatie veel liedboeken bewaard gebleven. Uit diezelfde periode zal een lied worden gezongen van de hand van dertiende-eeuwse mystica Hadewijch van Brabant. Zij was een inspiratie voor de Moderne Devotie en heeft veel geschreven over een innigere en individuele band met het geloof. Daarnaast komen er verschillende polyfone gezangen aan bod van Vlaams-Nederlandse componisten van vóór en na de grote storm, zoals Josquin des Prez, zijn leerling Nicolas Gombert, Cipriano de Rore en, als grote vertegenwoordiger van late polyfonie van de Noordelijke Nederlanden, Jan Pieterszoon Sweelinck. Laastgenoemde schreef onder andere meerstemmige psalmzettingen die soms in de kerk werden gezongen maar nog vaker ter vermaak bij mensen thuis. Sweelinck is van grote invloed geweest op de barokmuziek, zijn orgelspel was een belangrijke inspiratie voor Johann Sebastian Bach.De gedichten van Francesco Petrarca zijn door veel componisten op muziek gezet, zo zal het ‘Datemi Pace’ van Cipriano de Rore worden uitgevoerd, maar het Pulse Ensemble zal van deze dichter verder het speciaal voor het kwartet getoonzette ‘Hor che’l ciel e la terra’ ten gehore brengen. Deze tekst is in het voorjaar van 2019 op muziek gezet door de Vlaamse componist Kurt Bikkembergs. Een ander recent werk is het ‘Natus me curas’ van Sibelius, dat ook zal klinken op 28 december.

Vijf jaar Pulse Ensemble

11 mei 2014 vond het allereerste concert van het Pulse Ensemble plaats, op Moederdag in het kleine kerkje in Blauwkapel. Inmiddels heeft het Pulse Ensemble heel wat levenservaring opgedaan, vijf jaar maar liefst. Dat vieren we met twee jubileumconcerten op 9 en 10 mei, op een dag na vijf jaren later. We brengen misdelen uit de allereerste volledige, polyfone mis ooit geschreven, de Messe de Nostre Dame van dichter, musicus en diplomaat Guillaume de Machaut, daarnaast muziek van de vroeg-Nederlandse polyfonisten Nicolas Gombert en Josquin des Prez en daar zetten we muziek van alle tijden tegenover. We bezingen het hemelse en het aardse, organiseren de chaos en nemen u mee op onze roerige pelgrimstocht.

Speciaal voor onze concerten schrijft dirigent, componist en Vlaming Kurt Bikkembergs nieuwe muziek, die we dan voor het eerst ten gehore zullen brengen. Een unieke gelegenheid, misschien de enige in lange tijd, om kennis te maken met dit ongehoorde werk. Door het gebruik van experimentele technieken, maar steeds geworteld in de traditie, probeert hij vernieuwing te brengen in de hedendaagse, religieuze, vocale muziek. 
Jurn Tjoa, winnaar van het Prinses Christina Concours 2014, begeleidt op de piano en speelt solowerk. Hij studeert momenteel bij Frank Peters aan het Conservatorium van Amsterdam.

Vijfjarig jubileum van het Pulse Ensemble: Pelgrimage

https://www.facebook.com/events/470576413479819/

Donderdag 9 mei om 21:00 uur in de Onderwegkerk Blauwkapel, Kapeldwarsweg 21, Utrecht

Vrijdag 10 mei om 21:00 uur in de Sint-Gertrudiskathedraal, Willemsplantsoen 2, Utrecht

Toegang: vrijwillige bijdrage
Reserveren is mogelijk door een mail te sturen naar info@pulseensemble.nl, waarin u het aantal personen vermeldt en de datum waarop u komt.

Poster: Willem Peek, 2019


De Münster Domschat

De opening van de tentoonstelling De Münster Domschat in het Catharijneconvent is door het Pulse Ensemble opgeluisterd met Super flumina Babylonis van Palestrina, Beati Mortui van Mendelssohn en Ave Verum Corpus van William Byrd. De altpartij werd gezongen door Tobias Segura Peralta.

Foto’s: Desiree Meulemans

De opening vierde de heuglijke komst van de Münster Domschat naar Nederland, het is voor het eerst dat de schat haar thuisstad verlaat. In de middeleeuwen heeft het Utrechts bisdom een vergelijkbare schat in haar bezit gehad, maar de kostbaarheden zijn tijdens de Reformatie vertrapt, vernield of omgesmolten. Enkele relieken, zoals de hamer van Sint Maarten, zijn nog bewaard gebleven en zijn ook te bezichtigen in het Catharijneconvent. De tentoonstelling loopt nog tot 10 juni.

Sint-Catharinakathedraal 7 maart 2019, vlnr.: Tobias, Stijn, Willem, Ernesto

Evensong Sint-Catharinakathedraal

Het Pulse Ensemble heeft genoten van de Evensong van gisteravond 24 januari, net als meer mensen, zoals te lezen op de facebookpagina van Choral Evensong & Pub in Utrecht: “Het was een mooie en intense Choral Evensong, de eerste weer van de nieuwe reeks. De vooravond van de Roeping van Paulus. Prachtig gezongen door het Pulse Ensemble, fraai orgelspel door Wouter van Belle! Na afloop mooie nagesprekken in de pub. ” Op het programma stond onder meer het O Lord, give Thy holy spirit van Thomas Tallis.

24 januari 2019 in de Sint-Catharinakathedraal te Utrecht

Reisverslag

’s Zomers volgt het Pulse Ensemble de zon, met de mensenstroom mee, om op stille, overhitte pleinen de stugge culturele reiziger te verwelkomen onder poorten naar middeleeuwse kerken, of om in drukke winkelstraten het slenterend publiek af te leiden van uitgestalde prullaria en kostbaarheden. Het heeft de gezangen geleid naar vele steden en dorpen in Frankrijk, Spanje en Italië, op de routes van Sint Jacob en Sint Franciscus, waar we zongen in kerken en kloosters, onder meer in Vézelay, Lourdes, Bayonne en Assisi.

In augustus 2018 begaven we ons op de paden van Sint Franciscus in Italië. In Assisi hebben we de mis gezongen in de Basilica di San Francesco en de Basilica di Santa Chiara, de belangrijkste kerken in Assisi, gewijd aan de twee innig liefhebbende heiligen. Hier vindt u daarvan wat beeldmateriaal, de mis in de Santa Chiara: 

Op onze reis namen we ook deel aan twee concerten van het Francigena International Arts Festival, met dank aan de Utrechtse delegatie onder leiding van Cris Duindam. Verder heeft Don Antonio, priester in het dorpje Montalcino, ons uitgenodigd om te zingen tijdens de speciale viering van Ferragosto, Maria ten Hemelvaart, dat in Italië uitbundig wordt gevierd. Voor 2019 zijn we nog op zoek naar een nieuwe reisbestemming.

Sérénade d’hiver (Saint-Saëns, Camille), augustus 2018 in Montalcino, Italië

Lezing: Maria Moeder van de Kerk

Op Tweede Pinksterdag zal voor het eerst het nieuwe liturgische feest ‘Maria Moeder van de Kerk’ gevierd worden. Morgen, van 15:00 tot 16:30 uur, zal er in Utrecht een bijeenkomst worden waar wordt verteld wat dit feest inhoudt. Het Pulse Ensemble zingt enkele liturgische gezangen tijdens de bijeenkomst. Deelname is gratis, inschrijving is verplicht en kan via deze link: https://www.tilburguniversity.edu/…/event-een-nieuw-mariaf…/